Москва позива САД да повуку нуклеарно наоружање са територије Европе

18-12-2017 01:31:37 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Москва позива Сједињене Америчке Државе да повуку своје нуклеарно наоружање са територије Европе, изјавио је за РИА Новости директор департмана за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Михаил Уљанов.

„Русија је повукла све своје нуклеарно наоружање на националну територију. Сматрамо да је то требало одавно да уради и америчка страна“, изјавио је Уљанов.

Међутим, према његовим речима, Вашингтон „наставља да у Европи чува, према неким оценама, до 200 авио-бомби“.

„Притом, планира се њихова модернизација на такав начин да оне постану, према речима низа америчких званичника у пензији, ’употребљиве за коришћење‘ - повећањем прецизности и извесним смањењем разорне снаге. Ако заиста постоји план да се у Европи распореде додатне количине нуклеарног пуњења, то може само да погорша ситуацију“, рекао је Уљанов.

Стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко изјавио је у децембру да америчке акције у војној сфери у Европи прете њеној безбедности. Он је мислио на пребацивање оклопне бригаде, распоређивање доданог наоружања у складиштима, повећање америчког присуства у Норвешком и Баренцовом мору.