РТ: Трампова нова стратегија безбедности - Русија и Кина главни изазови

18-12-2017 05:52:59 | | фото: © Kremlin / Global Look Press/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Нова Трампова стратегија националне безбедности ће наставити путем декларације из Обамине администрације, о Русији и Кини као два главна изазова америчке глобалне моћи, наводи се у документу објављеног од стране Беле куће.

Нова стратегија, која ће бити званично бити објављена, долази након неколико месеци расправе од стране администрације Трампа. Наводи се да су "Русија и Кина одлучнe у томе да економије учине мање слободним и мање праведним, да им војске јачају, као и да контролишу информације и податке како би вршили репресију над њиховим друштвима и ширили утицај", наводи се у извештају.

Према званичнику Беле куће, који је обавестио новинаре о предстојећем објављивању, Трaмпова администрација види Москву и Пекинг као "ревизионистичке силе" које желе да промене глобални "статус кво". Документ наводи да САД не би требало да претпостављају да би ангажовање са својим ривалима "претворило у обичне играче и поуздане партнере" Русију и Кину.

За разлику од претходне верзије документа који је припремио председник Барак Обама, Трампова администрација неће помињати климатске промене као озбиљну претњу за САД.

"САД ће наставити да унапређују приступ који балансира енергетску безбедност, економски развој и заштиту животне средине", каже се у документу.


Али то ће задржати перцепцију о Ирану, Северној Кореји и терористичким групама као претње САД-у, а посебно о Пјонгјангу. Документ такође обухвата економску конкурентност, безбедност граница и очување америчког просперитета.