РТ: Француска је од самог почетка била вођа подршке тероризму у Сирији - Асад

19-12-2017 08:08:27 | | фото: © Global Look Press/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Рат у Сирији неће бити завршен све док не буде поражен и последњи терориста, укључујући и оне које подржава Запад, изјавио је сиријски председник Башар Асад, оптужујући неке западне земље да имају руке "прекривене сиријском крвљу".

Говорећи новинарима након састанка са замеником премијера Русије Дмитријем Рогозином у Дамаску, Асад је новинарима рекао да се фокусирањем на "Исламску државу" одвраћало од других екстремистичких група у Сирији које подржава запад као што је Ал-Нусра фронт, такође познате као Џабхат ал Нусра, подружница Ал-Каиде.

"Тероризам није ограничен на Даеш [погрдно име за Исламску државу]. Даеш је само део тероризма. Док постоје терористичке организације као што је Даеш, Ал-Нусра и друге терористичке организације са другим именима, то значи да смо још у рату. Дакле, рат против тероризма у Сирији биће завршен када се елиминише последњи терориста у Сирији без упућивања на његово име. Онда можете стварно причати о победи ", објаснио је председник Сирије.


Преговори о завршетку грађанског рата у земљи који бесни од 2011. године, у четвртак су зашли у ћорсокак у Женеви, када је опозициона делегација затражила од Асада да се повуче са места председника. Специјални изасланик УН-а за Сирију, Стафан де Мистура, рекао је да је пропуштена "златна прилика", док је француска влада раније оптужила сиријску владу за наводну опструкцију преговора.

"Француска је од самог почетка била вођа подршке тероризму у Сирији", рекао је Асад.

"Француске руке су прекривене сиријском крвљу и немају право да оцењују било какву мировну конференцију. Они који подржавају тероризам немају право да говоре о миру, а камоли право да се мешају у сиријске послове. Све њихове изјаве не значе ништа и немају вредности.", нагласио је сиријски председник Башар ал Асад.

Асад је такође имао оштре речи за "Сиријске демократске снаге (СДФ)" под контролом САД-а, и Курдску милицју, који сада контролишу већи део источне Сирије.

"Сви они који раде под командом било које стране државе у својој земљи и против њихове војске су издајници, напросто једноставно, без обзира на њихова имена", рекао је Асад, "а то је наша оцена за групе које раде за Американци у Сирији. "

Али с друге стране, сиријски лидер је рекао да је цени сарадњу своје земље са Русијом и да се радује новом кругу преговора у Сочију, чији је циљ да се преговара о новом сиријском уставу и предстојећим изборима. Он је додао да сиријска влада такође поздравља напоре УН-а и међународне заједнице да донесу мир у Сирији - докле год се поштује сиријски суверенитет.

"Свака улога УН-а на предстојећим изборима мора бити заснована на Повељи УН која наглашава суверенитет Сирије и одлуку сиријског народа. Дакле, ми нисмо забринути због било какве улоге УН-а, и можемо рећи да ми поздрављамо сваку улогу УН-а све док она поштује суверенитет Сирије, јер све што насрће на овај суверенитет ће бити одбијено. "


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ