Москва: Борба за моћ - циљ којем је одавно подређена америчка политика

20-12-2017 02:36:35 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије изразило је жаљење због тога што нова америчка Стратегија за националну безбедност не поставља правац ка конструктивној сарадњи на равноправној основи са другим земљама, већ ка конфронтацији.

„Њена кључна порука - ’мир са позиције силе‘ - не поставља правац за конструктивну сарадњу на равноправној основи са другим земљама и у интересу заједничког решавања постојећих проблема, већ за конфронтацију. Уместо да поставља задатак изградње партнерских односа, документ показује тежњу да се по сваку цену очува прилично ослабљена америчка доминација на међународној сцени“, наводи се у коментару објављеном на интернет страници Министарства спољних послова Русије.

Министарство наводи да су у тексту разбацани антируски пасуси. Конкретно, јачање економске и војне моћи Русије и Кине представљено је као изазов за Сједињене Америчке Државе.

„У представљеном програму говори се да ’централну осу историје представља борба за моћ‘. То је управо онај циљ којем је у светским размерама одавно подређена америчка политика“, наглашава Министарство.

Такође се наводи да је, на тај начин, нова стратегија само искрено назвала оно чему тежи Вашингтон.

„Са своје стране потврђујемо: спремни смо за изградњу партнерских односа са Сједињеним Америчким Државама у којима не би требало да буде места за покушаје диктирања и мешања у наше унутрашње послове. Искрено продуктивно партнерство је могуће само на принципима једнакости и узајамног поштовања“, закључује се у коментару Министарства.