САД се крећу правцем раскида Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета

20-12-2017 02:38:28 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе крећу се правцем раскида Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, за који траже изговор, сматра заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, кометаришући санкције САД против руских организација.

„Вашингтон наставља да пребацује кривицу и неосновано нас оптужује да кршимо Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Више пута смо предлагали Американцима да пруже бар неке податке у прилог неоснованих навода, али то се није десило ни на састанку Специјалне контролне комисије о Споразуму одржаном прошле недеље. Уместо тога, Вашингтон је 19. децембра објавио да уводи санкције против две руске организације“, наводи се у коментару Рјабкова.

„САД се са ентузијазмом баве увођењем (санкција) против нас скоро четири године, а руска економија и војна моћ постају све јаче. Илузије неких америчких политичара да могу да нас застраше, само показују њихово потпуно непознавање Русије и опасну кратковидост“, истиче заменик министра.

„Брине нешто друго. Сједињене Америчке Државе, чини се, крећу се правцем раскидања Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, за који траже изговор. Али неће успети да свале кривицу на Русију. Више пута смо скретали пажњу на очигледна америчка кршења Споразума, укључујући и размештање на копну, у војној бази у Румунији, система који могу да лансирају крстареће ракете типа ’томахавк‘, што је забрањено. Одговорност за евентуално уништење због таквих неодговорних акција једног од стубова система контроле наоружања биће на Вашингтону“, закључио је Рјабков.