Захарова: Сигнал за повлачење лиценце РТ-у долази од Макрона

21-12-2017 07:41:56 | | фото: runews24.ru / из открытых источников/ vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је позив јавних посленика Француске да се повуче лиценца за руску телевизију "РТ Француска".

„Очигледно је одакле долази сигнал. Сигнал долази непосредно од државе, у виду председника Француске. То је очигледно. Сва објашњења која се дају тим поводом, укључујући дипломатским каналима, своде се на једно - на цитат Макрона, као председника Француске, он РТ и Спутњику. Ради се о ставу шефа извршне власти у Француској према новинарима који раде у тој земљи на законској основи“, изјавила је Захарова.

„Зар то није пример најгрубљег мешања државе у рад медија? Други моменат - писмо јавности са захтевом да се затвори медиј, да му се не дозволи рад, као по команди, било је припремљено писмо. На чему се оно заснива? По стилу и духу, оно је базирано на истом том цитату председника Француске“, додала је Захарова.

Раније је лист „Монд“ објавио отворено писмо групе јавних делатника Француске упућено руководству Вишег савета за аудиовизуелна средства земље Оливије Шрамеку. Телевизија РТ Франс је покренула емитовање у Француској 18. децембра.

И главни уреднинк РТ-а Маргарита Симоњан је прокоментарисала обраћање групе јавних делатника Француске руководству Вишег савета за аудиовизуелна средства земље Оливије Шрамеку са молбом да повуче лиценцу телевизији РТ.


„’Француска интелигенција‘ одлучила је да заборави на слободу, равноправност и братство и затражила да се затвори РТ Франс како их не би ометао да верују у слободу, равноправност и братство“, изјавила је Симоњанова.


Раније је лист „Монд“ објавио отворено писмо групе јавних делатника Француске према руководству Вишег савета за аудиовизуелна средства земље Оливије Шрамеку.

Телевизија РТ Француска је покренула емитовање у Француској 18. децембра.

На конференцији за новинаре након разговора са руским председником Владимиром Путином у мају ове године у Паризу Емануел Макрон је изјавио да РТ и Спутњик нису имали приступ његовом изборном штабу због чињенице да наводно „шире лажне информације и клевету“.