Шојгу: У Сирији потребни енергични и озбиљни напори светске заједнице

22-12-2017 11:16:29 | | фото: © РИА Новости / Вадим Савицкий/ vostok.rs |


Ситуација у Сирији се значајно променила, породице се враћају у своје домове, потребни су јаки напори светске заједнице да би се разминирала и обновила Рака, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Ситуација се кардинално променила у Сирији, где свакодневно видимо како се стотине породица враћа или покушава да се врати у своје домове“, рекао је Шојгу на састанку са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром и министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом.

Шојгу је навео да се прошле недеље у Дејр ел Зор, Букамал и Палмиру вратило готово 4.500 избеглица.

„У Палмири се дешава то исто, али тамо постоје проблеми и теми повезани са избегличким камповима које контролишу друге, коалиционе снаге“, истакао је министар.

Коментаришући ситуацију у Раки, Шојгу је рекао да тамо не може да се игнорише чињеница да је „град готово уништен, на ивици епидемије. Сигуран сам да сте о томе обавештени и желимо да са вама разговарамо о одлучним корацима за побољшање ситуације“, нагласио је Шојгу.

Министар одбране додао је да је град практично миниран. „Осим мина које су остале након повлачења терориста, тамо постоје и неексплодирани објекти“, због чега људи не могу да уђу у своје куће.

„Тамо су потребни веома енергични и веома озбиљни напори светске заједнице. У сваком случају, оно што данас ради Русија, сама деминирајући и припремајући сиријске деминере, то захтева озбиљну подршку и ми је чекамо, између осталог и од структура УН“, истакао је Шојгу.

Он је додао и да је Русија спремна да разговара о конкретним корацима за припрему Конгреса националног дијалога у Сочију.

„Сазрело је, дошло је време да се решава“, закључио је Шојгу.

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура је истакао напредак у решењу сиријске кризе, конкретно успех у деескалацији сукоба.

„Била је овo посебна година, остварен је велики напредак, то морамо признати. Астана је веома помогла у деескалацији, видели смо то својим очима. Територије под контролом ДАЕШ-а значајно су се смањиле. То је поново оно што можемо да признамо“, рекао је Де Мистура.

„Али ми такође признајемо да је дошло време за политички процес, искрен политички процес, због тога са нестрпљењем очекујем ове преговоре“, додао је он.

Де Мистура је такође истакао да не постоји алтернатива женевском преговарачком процесу о Сирији.

Он је додао и да ће доћи на међусиријске преговоре у Астану након консултација у Москви.

„Планирам да одем у Астану одмах после овог састанка да бих видео одређени напредак о питању заробљеника, што је хитан проблем, а Сиријци нас стално то питају“, рекао је Де Мистура изразивши наду за продуктиван разговор у Москви.

У Астани је почела осма рунда преговора о Сирији, делегације које учествују почеле су техничке састанке. Очекује се учешће делегација из Русије, Турске и Ирана као земаља-гаранатa прекида ватре у Сирији, владине и опозиционих сиријских делегација, као и представника Уједињених нација, Сједињених Америчких Држава и Јордана као посматрача.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут