Џонсон: Велика Британија и Русија имају велике несугласице, али земље треба да сарађују

22-12-2017 08:56:43 | | фото: Vladimir Simicek/AFP via Getty Images/ vostok.rs |


Велика Британија и Русија имају велике несугласице, али две земље треба да сарађују у свим могућим правцима, изјавио је британски министар спољних послова Борис Џонсон у интервјуу за Спутњик уочи посете Москви.

„Наравно, не може се говорити о уобичајеном раду, јер у нашим односима постоје озбиљне препреке о којима морамо искрено да разговарамо. Знате, списак проблема по којима имамо несугласице: наставак дестабилизације у Украјини, неслагања око Сирије, забринутост због онога што се дешава у сајбер-простору и на Западном Балкану“, рекао је Џонсон, који у петак треба да одржи билатералне разговоре са својим руским колегом Сергејем Лавровом.


Притом, две земље свеједно морају да раде заједно тамо где је то могуће. „Морамо да разговарамо о томе, али такође кажем Сергеју (Лаврову) и руском народу: ми смо државе које су чланови ’петорке‘ сталних чланица Савета безбедности УН, имамо одговорност према сопственом народу и свету и морамо да сарађујемо тамо где можемо. Постоје области у којима сарађујемо и сада је дошло време да Велика Британија и Русија размисле о нашим заједничким интересима, заједничким националним интересима“, истакао је Џонсон.


Велика Британија и Русија могле би да сарађују у вези са Ираном, Северном Корејом, Сиријом и Блиским истоком и то би било корисно за све, додао је он.


„Имамо много заједничких интереса! Као прво, Иран. Став Велике Британије веома је близак руском. Видимо предности заштите споразума о иранском програму (Заједнички свеобухватни акциони план, чија примена укида економске и финансијске санкције Ирану које су раније увели Савет безбедности УН, САД и Европска унија), намеравамо да обуздамо нуклеарне амбиције и употребу иранског нуклеарног програма у војне сврхе. Нико од нас не жели да Иран добије нуклеарно оружје, то је лоше за свет. Са друге стране, видимо да ирански народ треба да се врати у светски економски систем, он треба да осети предности учествовања у њему и то је веома важно“, навео је Џонсон.


Велика Британија нема податке о мешању Русије у референдум о брегзиту и друге политичке процесе, рекао је шеф британске дипломатије.


„Не желим да се посебно бавим овим, јер немамо никакве податке о успешном руском мешању у наше британске демократске процедуре. Постоје докази о покушајима мешања, али не знамо за успешне, било у референдум о брегзиту или у изборну кампању“, нагласио је Џонсон.


„Али понављам речи нашег премијера, постоје друге земље које су то доживеле. Колико знам, познато је да је хаковање базе података Националног комитета Демократске партије Сједињених Америчких Држава последица активности руских агената“, додао је Џонсон.


Он сматра да излазак Велике Британије из ЕУ не игра улогу за односе између Уједињеног Краљевства и Русије.

„Брегзит је сам по себи одличан, али истину говорећи, он није релевантан за наше односе са Русијом. Ми имамо још проблема о којима треба да разговарамо“, казао je Џонсон.

Коментаришући Светско првенство у фудбалу, Џонсон је изјавио да је Велика Британија спремна да пружи сву могућу помоћ Русији у обезбеђивању Светског првенства које ће се одржати 2018. године.

„Једна од ствари у којој бисмо желели да помогнемо Русији, а о чему већ расправљамо, јесте обезбеђивање Светског првенства 2018. године. Честитамо Русији што је добила право да буде домаћин првенства. Ја сам био у Цириху када је то објављено. Ако будемо могли да помогнемо на неки начин у обезбеђивању, спремни смо за то“, нагласио је Џонсон.


„Штавише, наши људи већ разговарају са руским властима, наши полицајци сарађују уочи првенства. Ако можемо нешто да урадимо заједно, хајде да то и урадимо!“, додао је британски министар.


Светско првенство у фудбалу одржаће се у Русији од 14. јуна до 15. јула 2018. године.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут