Кубански парламент одложио транзицију власти са Раула Кастра

22-12-2017 12:13:43 | | фото: Ernesto Mastrascusa/Pool via Getty Images/ vostok.rs |


Кубански парламент продужио је свој рад за два месеца, што значи да ће заседати до априла уместо до фебруара, чиме је одложио историјску транзицију власти са Раула Кастра на новог председника.

Национална скупштина, која се састаје два пута годишње, одлагање транзиције образложила је пустошењем које је у септембру изазвао ураган Ирма, који је протутњао овом острвском земљом дижући кровове, чупајући дрвеће из корена и плавећи ниске приобалне области, јавља Ројтерс, позивајући се на кубанске државне медије.

Неки Кубанци, међутим, сматрају да је разлог за одлагање промене председника заправо забринутост за стабилност земље након што она из руку лидера револуције из 1959. пређе на нову генерацију.

Раул Кастро и његов покојни старији брат Фидел водили су земљу скоро 60 година, а њихов највероватнији наследник на власти, први потпредседник Мигел Дијаз Канел, рођен је годину дана после револуције и много је мање популаран, наводи британска агенција.

Куба је, иначе, због штете коју је нанео ураган Ирма већ одложила за месец дана локалне изборе који су првобитно планирани за октобар, напомиње Ројтерс.

Танјуг