Москва: Конституисање Уставне комисије Сирије мора да одобри Асад

23-12-2017 08:23:33 | | фото: elpais.com/ vostok.rs |


Москва не види потребу за новом резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација којом би се регулисало одржавање Конгреса националног дијалога Сирије у Сочију и његови резултати, изјавио је специјални представник руског председника за Сирију Александар Лаврентјев.

Он је нагласио да је неопходно да конституисање Уставне комисије Сирије одобри председник те земље Башар ел Асад.

„Када је реч о уставној реформи, Сиријци сами треба да одлуче да ли ће основати уставну комисију, комитет за разматрање, у сваком случају то треба да буде у складу са сиријским законодавством и треба да се гради строго у складу с актуелним уставом. Према уставу, такву комисију мора да потврди актуелни председник“, рекао је Лаврентјев.

Говорећи о учешћу Курда у међусиријским преговорима, Лаврентјев је истакао да руководство курдског Демократског савеза разуме да не треба да инсистира на учествовању у Конгресу националног дијалог Сирије, пошто ће њене интересе представљати курдска дијаспора.

Лаврентјев је, такође, истакао да ће на конгресу у Сочију, који је предвиђен за 29. и 30. јануар, реч имати сви – и сиријска влада, и опозиција – „унутрашња, спољна, наоружана“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут