Москва се нада да ће ЕУ превазиђи слушање агресивне групе русофобних земаља

24-12-2017 08:46:18 | | фото: Наталья Селиверстова/РИА Новости/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров очекује да Европска унија престане да се покорава русофобним земљама у изградњи односа са Москвом.

„Очигледно је да је санкциони вртлог, који је Европска унија развила под притиском Сједињених Америчких Држава, нанео озбиљну штету односима између наших земаља. Ценимо став Кипра који се залаже за што скорију нормализацију односа Русије и ЕУ. Перспективе обнављања дијалога између Русије и ЕУ разматрали су председници Владимир Путин и Никос Анастасијадис током састанак у Москви у октобру ове године“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, Москва зна да се у политичким и, нарочито, у пословним круговима земаља ЕУ, све чешће чује незадовољство због ове ситуације.

„Питање о томе колико се чује глас тих истих Кипрана и других прагматичних Европљана у европском Бриселу вероватно би требало поставити представницима европских структура. Москва се нада да ће Европска унија превладати инерцију размишљања и пронаћи снагу да одустане од изградње руске политике на принципу ’најмањег заједничког именитеља‘ и престати да слуша малобројне, али агресивне групе русофобних земаља које играју на антируску карту за решавање ускогрудих задатака“, рекао је министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут