Белорусија: Трансакције и приход од криптовалута ослобођене плаћања пореза за идућих пет година

26-12-2017 08:46:35 | | фото: thesun.co.uk/ vostok.rs |


Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је либерални закон који сигнализира државну подршку блокчејну и криптовалутама.

Према новом закону, све трансакције и приход од криптовалута ослобођене су плаћања пореза за идућих пет година.

Лукашенко је тиме поставио оквире такозваног „развоја дигиталне економије" Белорусије. Циљ законодавства је уклањање бирократије која би могла потенцијално да омета имплементацију блокчејна, и даје окружењу зелено светло за размену криптовалута.

Поред тога, белоруски ХТП - технолошки рај, који је креирао Лукашенко у стилу Силиконске долине, имаће привилегије да привлачи средства путем ИЦО и користи криптовалуте при циркулирању трансакција становништва.


Лукашенко је објаснио да је главни циљ креирање услова да глобалне ИТ компаније дођу у Белорусију и тамо отворе своје канцеларије, развојне центре и креирају популарне светске дигиталне производе.


Овом одредбом су легализоване криптовалуте, јавна понуда токена и паметни уговори. Овим је Белорусија легализовала трансакције у криптовалутама. Ово би могло да побољша економију државе јер ће приватни сектор привући стране инвеститоре и компаније у ову бившу совјетску економију.