РТ: Десетина хиљада грађана САД би било убијено у сукобу са Северном Корејом

26-12-2017 10:27:25 | | фото: © Kim Kyung Hoon/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Војна дејства на Корејском полуострву убила би десетине хиљада држављана САД који живе у Јужној Кореји, упозорио је секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев..

САД су свесне да ће евентуални напад на Северну Кореју проузроковати огромне жртве од 250.000 Американаца који живе на југу, рекао је Патрушев.

"Ако на Корејском полуострву избије велики број непријатељстава, десетине хиљада држављана САД ће погинути", нагласио је Патрушев. Он је додао да је овакав исход познат као "неприхватљиве жртве на војном језику сваке земље".

Званичник је поновио да су сеевернокорејска места артиљерије и места за лансирање ракета постављена на само 50 километара од Сеула, живахне метрополе у ​​којој је смештено око 10 милиона људи.

"У међувремену, Вашингтон сноси одговорност за допринос зачараном кругу напетости на полуострву. Данас, САД врше агресивне и провокативне потезе и изјаве против севернокорејског руководства и целокупног севернокорејског народа, и заједно са Јужном Корејом обављају велике ваздухопловне и поморске вежбе", рекао је Патрушев.


Са своје стране, Пјонгјанг одговара новим лансирањем балистичких ракета и једнако оштрим изјавама.

"Овај зачаран круг треба да буде прекинут само политичким и дипломатским средствима", додао је Патрушев. Он је истакао да Москва и Пекинг сада покрећу свеобухватни план којим је предвиђено да Северна Кореја обустави своја ракетна и нуклеарна тестирања, а САД да престану са војним вежбама на полуострву.

Москва верује да је Вашингтон, док се наводно залагао за мировни план, искористио нуклеарно питање Северне Кореје како би задржао Русију и Кину и милитаризовао Азијско-пацифички регион, саопштио је Патрушев.

"Вашингтон је веома доследан у својим плановима за распоређивање елемената свог глобалног система ракетне одбране у региону", рекао је Патрушев.

"Не можемо искључити да повећање тензија око Северне Кореје користи стратешким циљевима Сједињених Држава.", нагласио је Патрушев.