Карасин: Јастребови из Вашингтона покушавају да за Русију подигну цену сукоба у Донбасу

26-12-2017 11:19:19 | | Фото: Владимир Федоренко/РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је саопштила Сједињеним Америчким Државама да је забринута због планиране испоруке смртоносног оружја Украјини, изјавио је државни секретар и заменик министра спољних послова Русије Григориј Карасин.

„Ми отворено говоримо америчким партнерима да смо забринути због планираног снабдевања Украјине смртоносним оружјем“, рекао је Карасин.

Русија је изузетно разочарана због информације да су САД издале лиценцу једној од компанија за испоруку великокалибарских снајперских пушака Украјини, рекао је Карасин.

„На тај начин, ’јастребови‘ из Вашингтона покушавају, како они сматрају, да за Русију подигну ’цену сукоба у Донбасу‘. То је врло погрешна и опасна логика. Она води ка рату, а не миру“, додао је он.

„Доношењем одлуке о слању таквог оружја у Кијев, САД и Канада отварају Пандорину кутију и заправо се уплићу у унутрашњи сукоб, поново га потпирују и интернационализују“, истакао је Карасин. Притом, мало ко размишља о последицама оваквог корака, додао је дипломата.

„У Украјини тренутно ’ради‘ неколико стотина америчких, канадских и других војних инструктора НАТО-а, које ће многи Украјинци сада гледати другачије — као пуноправне учеснике у необјављеном грађанском рату на југоистоку земље“, рекао је он.

Русија позива Сједињене Америчке Државе и Канаду да анализирају последице могућих испорука америчког и канадског оружја Украјини, додао је Карасин.

„Да ли Вашингтон и Отава дају гаранције да њихово смртоносно оружје неће пасти у погрешне руке? На пример, да се неће наћи у рукама терориста? Или да га предузимљиви украјински привредници неће продати негде на Блиском истоку или неком другом месту на карти света, које је пре свега ’болна тачка‘ за САД?“, рекао је Карасин.

Украјинске власти, уместо реинтеграције Донбаса, сопственим рукама гурају регион ван земље, сматра Карасин.

Према његовим речима, у складу са Минским споразумима, Донбас би требало да добије посебан статус унутар Украјине. „У стварности видимо обрнути процес. Уместо реинтеграције региона у заједнички политички и економски простор, украјинско руководство заправо сопственим рукама гура југоисток из земље“, рекао је Карасин.

„Украјинске власти не презају од отворено сурових и циничних метода — од прекида социјалних и пензионих исплата, искључивања водоснабдевања, струје, до покушаја изолације Донбаса увођењем готово потпуне блокаде. Све се то чини с једним циљем — изазвати масовно незадовољство и присилити регион да капитулира, без обзира на мишљење већине становништва које не жели да трпи политику Кијева“, нагласио је он.

„Такве акције су у супротности са Минским споразумима (Тачка 8), који потврђују потребу предузимања мера за побољшање хуманитарне ситуације и економског опоравка на југоистоку Украјине и успостављање трговинских веза са нашом земљом“, рекао је руски дипломата.

Коментаришући мировну мисију у Донбасу, Карасин је истакао да западна опција за мировне снаге у Донбасу има за циљ враћање региона под контролу Кијева захваљујући међународном контингенту.

„Видимо да Кијев и његови савезници буквално ’на нож‘ дочекују нашу компромисну иницијативу о успостављању мисије УН за помоћ заштите специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу. Уместо тога предлаже се непродуктивна шема ’мировне операције‘, која је фактички усмерена на присилно враћање региона под контролу Украјине коришћењем међународног контингента“, закључио је Карасин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут