Јовановић: НАТО ангажован на оспоравању свих могућих националних и државних интереса Србије

26-12-2017 11:23:41 | | фото: Новости/ vostok.rs |


Питање „Треба ли Србија да се плаши NATO са којим све више и све шире сарађује” било је тема трибине коју су у београдском Међународном пресс-центру УНС организовали портал Факти и Геополитика.

О теми су говорили шеф дипломатије СРЈВладислав Јовановић Владислав Јовановић, професор Академије за дипломатију и безбедност и некадашњи наченик Генералштаба генерал Бранко Крга, спољнополитички експерт и уредник магазина Крониклс Срђа Трифковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић и историчар Александар Раковић.

У уводној речи, главни уредник портала Факти, Ђуро Билбија, оценио је да је Србија у ситуацији која је „потенцијално све боља” јер су наши историјски непријатељи почели да се сами деле и свађају и сами производе више антиамериканизам и анти-NATO расположења него што су сви други то у стању.

- Не иде им како су планирали. У Белој кући се не зна ко ће владати сутра и прекосутра. ЕУ се љуља, не само услед Брегзита, него и Меркелове, која де факто „стоји на једној нози”, оценио је Билбија али и упозорио да „иако нас опкољавају они који су у паду, дезоријентацији и расулу”, NATO је ипак јесте „наша чињеница” .

Владислав Јовановић

- Долазак NATO у Македонију је у функци опкољавања Србије и пресецања кинеске везе Будимпешта-Солун и парирања Турском току. Улазак Црне Горе у NATO је, пре свега, додатна контрола над тамошњим режимом, али постаје значајан у случају напада Хрватске или Албаније на Србију, рекао је Билбија, који је подсетио на већ остварене резултате америчке визије за Србију: полунезависно Косово, свако могуће слабљење Србије и држање наше земље у стању „рушевног зида” у коме је западна Европа у 19. веку држала Турску.

Отварајући питање: шта се то све овога часа згушњава око Србије и поводом Србије, Билбија је поручио да „наша земља, ако хоће да се извлачи из свих пријатељских загрљаја, мора да наоружа своју неутралност и да брани спољну политику коју ће висити „једном руком са ЕУ, другом са Русијом, трећом са Кином” .

Реч је потом узео Владислав Јовановић који је истакао да NATO већ 30 година ради на оспоравању и оштећењу свих могућих националних и државних интереса Србије са коначним циљем да и она уђе у ту вазалну творевину. У таквом подређеном положају, према његовим речима, Америка преко NATO спроводи своју спољну политику чији је циљ да се спречи осамостаљивање Европе и да је држи „вољном” у дугорочном продору у односу на Русију.

- Да би имала сигурна леђа у том продору, Америка мора да очисти Балкан од руског утицаја. Али, наши поборници NATO морају да имају у виду да у последњих хиљаду година Балкан није био у потпуности контролисан ни од једне велике силе, упозорио је Јовановић.

Нагласио је да су у овој ситуацији важне две ствари: да NATO схвати поуке историје која показује да Србија у последњих 200 година није била члан ни једног војног савеза и да није била потчињена великим силама онако како су то биле спремне да ураде друге балканске земље.

Дајући реч генералу Крги, Билбија га је заполио за коментар поводом могућности да се Србија опреми и ПВО-системима Бук и С-300.

- Сједињене Државе новом стратегијом националне безбедности циља да опстану апсолутни хегемон. Други центри настоје да се свет уреди као мултиполарни. После мигрантске кризе јача у Европи - национална свест. Готово све земље око нас су или у NATO или теже томе, а ми смо декларисани као неутрални. Чим су толике војне снаге у окружењу, оне потенцијално могу да угрозе Србију. Да би се на дужи период избегла опасност треба наставити сарадњу са тим снагама, избегавати оружане конфликте на простору КиМ и саме Србије, организованије разбијати стереотипе о понашању Србије деведесетих година инсистирајући да томе да ми нисмо вршили етничко чишћење. Морамо, наравно, јачати своје одбрамбене потенцијале и обавештајне службе, обновити цивилну спољну обавештајну службу Министарства спољних послова, указао је Крга.

Он је оценио да се власт у Србији за сада добро поставља, али да треба јачати поменуте потенцијале.