РТ: Москва спремна да обнови везе са САД упркос жалосној безбедносној стратегији - Антонов

30-12-2017 06:06:45 | | фото: FILE PHOTO © Carlos Barria / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Москва је спремна да "изгради мостове" са Вашингтоном упркос новој стратегији националне безбедности САД-а, која означава Русију као претњу по безбедност САД, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

"Ми смо пажљиво проучили ову стратегију. Вероватно ћемо наставити да истражујемо све речи и изразе који се помињу тамо, са повећаним сочивом у руци. Могу само рећи: први утисак је да је ова стратегија веома жалосна. Жао нам је у контексту руско-америчких односа. У њој видимо многе недостајуће тачке, али ми смо спремни да радимо и изградимо везе са Сједињеним Државама, без обзира на то, рекао бих, непријатељску стратегију, која је нова стратегија националне безбедности заиста", рекао је Антонов.

Документ на 68 страна, који је председник САД-а Доналд Трамп објавио раније овог месеца, поставља четири "стуба" америчке националне безбедности у заштиту домовине, промовишући просперитет САД-а, чувајући "мир кроз снагу" и напредујући утицај САД-а. Међу главним претњама америчке глобалне моћи, стратегија назива "ревизионистичке силе, попут Кине и Русије", које се труде да "формирају светске односе супротне америчким вредностима и интересима".


Руски председник Владимир Путин рекао је прошле недеље да је нова стратегија националне безбедности Вашингтона "агресивна".

"И САД и НАТО убрзавају изградњу инфраструктуре у Европи", додао је он. Позивајући се на стратегију одбране коју је недавно објавио Вашингтон", рекао је Путин, додавши да је "дефинитивно офанзивна, говорећи на дипломатском језику".

"Па ипак, постоје и неки позитивни знаци. Стратегија] има неке позитивне тренутке, нарочито оне везане за сарадњу са Русијом у пољима која одговарају интересима САД", рекао је у децембру портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Москва такође тражи сарадњу са Сједињеним Државама у областима које су корисне за нас, али зависно од тога колико су наше америчке колеге спремне да иду", додао је он.

Према речима руског амбасадора у САД-у, Вашингтон је спреман да побољша односе са Москвом.