Преговори између Пјонгјанга и Сеула могу бити почетак дијалога о разоружавању полуострва

05-01-2018 01:22:44 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Преговори између Пјонгјанга и Сеула, који су најављени за 9. јануар у Јужној Кореји могу бити почетак дијалога о разоружавању полуострва, изјавио је шеф комитета за међународне односе Савета федерације Русије Константин Косачов.

Руски сенатор је оценио да су у питању изузетно важни преговори, иако су они фактички посвећени искључиво учешћу севернокорејских спортиста на предстојећим Зимским олимпијским играма, будући да је реч о обнови директног дијалога између две земље.


Косачов је оценио да су севернокорејски званичници досад увек одбијали било какве контакте са својим јужнокорејским колегама, с обзиром на то да нико у Пјонгјангу, како су наводили, није видео смисао у томе да разговара са Сеулом због њихових изузетно блиских веза са САД.


„То што се приступ Пјонгјанга променио представља знак да је претходни категорички став Северне Кореје модернизовао — рађа се нада да ће поред дијалога о спортистима бити покренут и политички разговор, пре свега како би се смањиле војне тензије у региону“, истакао је Косачов.