Амфилохије: Око Космета нема погодбе са терористима

09-01-2018 02:14:28 | | фото: IN4S/ vostok.rs |


Никога не нападамо ни ја, ни црква, већ изражавамо забринутост за судбину најважнијег и најсветијег дијела српске државе, а Александру Вучићу никада нијесам служио опело. Надам се да предсједник Србије не припада онима који су спремни да се одрекну своје историје, традиције и највећих вриједности свог народа, као што је то случај са дукљанско-монтенегринском влашћу у данашњој Црној Гори, поручио је митрополит црногорско-приморски и егзарх свештенога трона пећког Амфилохије, одговарајући на нападе београдских званичника.

У изјави за
ИН4С, митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да је неприхватљиво постизање било каквих обавезујућих споразума са терористима који управљају окупираним Косовом и Метохијом.

„То је група разбојника, и они нијесу чак ни представници албанског народа. Њих су једноставно за своје циљеве искористиле државе које су бомбародовале Србију и Црну Гору и инсталирале их на руководећим мјестима у Приштини. Са таквима не смије бити ни погодбе, ни договора. Сигуран сам да и онај поштени дио албанског становништва Косова и Метохије исто тако не одобрава да их те убице и терористи представљају. Једноставно, Албанцима се не може дати они што им никако не припада“, истакао је митрополит.

Он је подвукао да је за Српску православну цркву неприхватљив било какав „договор“ који би угрозио територијални интегритет и суверенитет Србије.

„Тако нешто неће прихватити нико разуман у србском народу, а сигуран сам ни у албанском, јер се ничија будућност не може градити на отимачини и злочину“, додао је митрополит.

Он је одбацио наводе директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића да је два пута држао опело Вучићу.

„Никога не нападамо ни ја, ни црква, већ изражавамо забринутост за судбину најважнијег и најсветијег дијела српске државе. Никада Вучићу нијесам држао опело. Урадио сам то ондашњем премијеру Ивици Дачићу и ондашњој Скупштини Србије. Међутим, ако Вучићеви сарадници то опело прихватају, онда ја ту не могу ништа“, поручио је митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да нема ништа лично против Александра Вучића, те да је питање КиМ питање судбине народа.

„Господин Вучић је предсједник Србије, и велика је одговорност на његовим плећима. Ипак, ту одговорност нема право да скида са себе, каква је сада тенденција. Косово јесте питање свих нас, а да није било језика цркве, не би смо имали ни ослобођење КиМ 1912.године, нити бисмо очували Пећку патријаршију и Високе Дечане“, навео је митрополит, уз опаску да је прихватањем Бриселског споразума кренуло и одрицање од Косова и Метохије.

Званична власт у Подгорици, по ријечима митрополита, одрекла се и Црне Горе, и њене Метохије, и прихватила нацио-фашистичке тековине Мусолинија и других окупатора. „Зар сад треба и Србија исто то да уради“, митрополит запитао се Амфилохије.

„Надам се да Вучић не припада онима који су спремни да се одрекну своје историје, традиције и највећих вриједности свог народа, као што је то урадила дукљанско-монтенегринска власт у данашњој Црној Гори“, поручио је митрополит-црногорско приморски и егзарх свештенога трона пећког, одговарајући на нападе београдских званичника.

Подсетимо, изјава митрополита црногорски-приморског Амфилохија да страхује да политика предсjедника Србије Александра Вучића води издаји Србије и Косова, изазвао је бурне реакције званичника Владе Србије.

Реаговали су генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, министри Александар Вулин и Зорана Михајловић, као и дио опозиционих партија у Србији, док је сам Александар Вучић најавио да ће се тим поводом огласити 14.јануара.


КАТЕГОРИЈЕ