Захарова: Ругање току и резултатима Другог светског рата апсолутно недопустиво

10-01-2018 09:28:58 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије забринуто је због усвајања у Летонији закона којим се изједначавају учесници Другог светског рата са стране СССР-а и Немачке, наводи се на сајту руског спољнополитичког ресора.

„Цинично увредивши сећање на 150 хиљада совјетских војника који су херојски дали свој живот за ослобађање Летоније, политичко руководство ове земље је фактички изједначило статус учесника Другог светског рата који су ратовали на страни фашистичке Немачке и њихових присталица са војницима антихитлеровске коалиције“, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је додала да овај закон ствара још већи раскол у друштву. Према речима Захарове, то иде наруку „снагама које су заинтересоване за распиривање ксенофобичног расположења у летонском друштву“.

„Узнемирени смо овим још једним законским актом у низу који личи на богохуљење. Отворено ругање току и резултатима Другог светског рата апсолутно је недопустиво и имаће озбиљне последице по руско-летонске односе“.

Руска страна је позвала ОЕБС и УН да дају одговарајућу оцену на акције летонских власти.