РТ: ЕУ разматра ширење на Балкан 2025. године, али регионални спорови угрожавају „амбициозни“ временски оквир

11-01-2018 07:41:56 | | фото: © Daniel Kalker / globallookpress.com/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Брисел жели да постави 2025. годину као датум за још једно проширење Европске уније, када се наводно очекује чланство земаља Балкана у овој организацији. Међутим, текући локални сукоби могли би ометати ове планове.

Очекује се да ће Европска комисија објавити своје планове везане за будућност Уније у новом стратешком документу који ће бити усвојен у фебруару (7-14). У документу се мисли да ће "Црна Гора и Србија бити спремне за чланство до 2025. године", ако земље буду пружииле "праве реформе и трајна решења спорова са суседима", саопштио је "ЕУ Обсервер", који је имао увид у документ.

Стратегија, како се саопштава, предвиђа и друге земље Балкана, као што су Албанија, државна заједница БиХ, БЈР Македонија и самоопроглашена србска, претежно етничко-албанска покрајина Косово, која је прогласила независност 2008. године, уколико буду "добро напредовали" у својим преговорима са ЕУ.

Уколико стратегија буде усвојенa, она ће означити значајан помак од ранијег става ЕУ у вези са проширењем блока, који је председник Европске комисије Жан Клод Јункер изнео 2014. године. Он је рекао да ЕУ не види проширење у догледној будућности.

Међутим, изричито се упозорава да сви кандидати за пријем у ЕУ морају решити све спорове са суседима.

"ЕУ не може и неће увозити билатералне спорове. Због тога сви заинтересовани партнери са Балкана морају хитно решити такве спорове", наводи се у нацрту документа.

Иначе, у документу се наводи, да би регионална питања могла одложити оно што се означава "амбициозним" временским роком. Такође се позивају земље Балкана да реше своја питања путем међународне арбитраже, а посебно у Хагу, додајући да би такве међународне пресуде требале бити "обавезујуће, коначне и у потпуности поштоване".

Србија и Црна Гора већ су започеле преговоре о приступању ЕУ, док се Албанија и БЈР
Македонија надају да ће их покренути 2018. године. Државна заједница БиХ има за циљ статус кандидата, док самопроглашено Косово разматра подношење формалног захтева за стицање тог статуса.