Белорусија не намерава да успоставља везе са ЕУ на штету Русије

12-01-2018 08:21:38 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Минск не намерава да успоставља везе са Европском Унијом на штету Русије, изјавио је министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј.

"Ми развијамо наше трговинско-економске и политичке односе са Европском Унијом, али у разговору са нашим партнерима наглашавамо да ни у било којем случају нећемо бити пријатељи са вама на рачун Русије, или против ње, или на штету Русије", - рекао је Макеј.

Текст је објављен на сајту Министарства спољних послова Белорусије.


Према речима министра, Белорусија може да живи само на рачун нормалних односа са свим глобалним играчима у региону и свету, а у политици следи принцип неконфронтације.


"Стварно смо на раскрсници путева између Истока и Запада. Таква је судбина Белорусије. Осећамо на себи све негативне последице које проистичу из данашње конфронтације", рекао је министар спољних послова.


Он је позвао Русију и Европску Унију да одустану од жестоке реторике.

Макеј је напоменуо да је на самиту Источног партнерства, одржаном у Бриселу прошлог новембра, Белорусија "јасно ставила до знања да неће дозволити било какву анти-руску одредбу у завршној декларацији овог самита".

"Мислим да у Русији виде да Белорусија намерава да развија конструктивне, међусобно добре односе са свим спољним партнерима, не на рачун Русије и не на штету Русије", додао је он.

Министар је нагласио да Минск сматра да је Москва први стратешки партнер у свим сферама.