Захарова: САД покушавају да минирају одржавање Конгреса сиријског националног дијалога

12-01-2018 01:17:16 | | Фото: ©РИА Новости/Александр Вильф/ vostok.rs |


Портпарол руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је Москва изненађена напорима америчких власти да минирају одржавање Конгреса сиријског националног дијалога, који би требало да буде одржан у Сочију.

Она је прецизирала да је о томе отворено говорио помоћник државног секретара САД за питања Блиског истока Дејвид Сетерфилд, односно да ће Вашингтон кроз Уједињене нације настојати да пруже отпор одржавању Конгреса у Сочију.

„Сада је јасно због чега поједине групе сиријске опозиције немају јасан став о томе да ли ће учествовати у Конгресу, као и ко настоји да цео тај процес осујети“, рекла је Захарова и додала да ти покушаји Вашингтона неће проћи.

Захарова је на конференцији за новинаре упитала и зашто се Американци залажу да Конгрес пропадне иако је недавно управо тим поводом у Русију допутовао и специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура како би се прецизирали услови укључења те међународне организације у ток преговора.

„Зар је могуће да Вашингтон није упознат са напорима Русије и УН како би се у Сирији успоставио дугорочни план државности?“, упитала је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут