РТ: Агресиван и расиста: Афричке земље одговориле на Трампове вулгарне увреде

12-01-2018 04:11:31 | | фото: © Shealah Craighead / Global Look Press/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Афричке земље су осудиле Трампове вулгарне увреде о "земљама вукоје.инама" упућене земљама на афричком континенту. Локални медији су такође указали на паралеле између Беле куће и Кју кјукс клана.

Одговор афричких земаља долази након извештаја из Вашингтон Поста, где се саопштава да је Трамп упутио увреде неким афричким земљама, као што су Хаити и Ел Салвадор, односно описујући их као "земље вукоје.ине" током дискусије о заштити људи из тих земаља као дела двогодишњег споразума о имиграцији.

У одговору на Трампову увреду, Афричка унија је саопштила да је "искрено узнемирена" коментаром.

"С обзиром на историјску стварност колико је африканаца стигло у Сједињене Државе као робови, ова изјава је ван свих прихваћених понашања, обичаја и праксе", саопштила је портпарол Афричке Уније Ебе Калондо.

"Ово је нарочито изненађујуће јер Сједињене Државе Америке остаје светски пример како је миграција родила нацију базирану на снажним вредностима различитости и могућности".

Поједине земље су такође осудиле Трампове увреде, а Боцвана је објавила саопштење у којем саопштила да је Трампов коментар "веома неодговоран, осудљив и расистички". Наводи се да је земља позвала америчког амбасадора да "изрази своје незадовољство због изјава".


"Влада Боцване се пита зашто је председник Трамп морао да користи овај опис и погрдну реч када говори о земљама са којима САД имају толико срдачних и међусобно корисних билатералних односа већ толико година", наводи се у саопштењу.


Владајући у Јужноафричкој Републици - Афрички национални конгрес означио је коментар "изузетно агресивним и увредљивим", указујући да САД "имају милионе људи без посла или без здравствене заштите".

Додаје се да упркос тој чињеници "ми нећемо коментарисати ову увреду".


У међувремену, лидер Јужноафричке опозиције Муси Маимане назвао је примедбу "узнемиравајућом", додајући да се "мржња бившег америчког председника Барака Обамине сада протеже на цео континент".