Сиријска опозиција: Не приближавати се Москви

14-01-2018 11:46:30 | | фото: EPA / rferl.org/ vostok.rs |


Уједињене нације нису против одржавања Конгреса националног дијалога Сирије у Сочију који је иницирала Русија, али га нису ни подржале, док су представници САД саопштили да подржавају преговарачки процес у Женеви, изјавио је представник опозиционе Сиријске преговарачке комисије Јахја ел Ариди.

Делегација сиријске опозиције боравила је од 8. до 12. јануара у посети САД — у Њујорку и Вашингтону — ради учешћа у разговорима на високом нивоу посвећеним сиријској кризи, погоршању хуманитарне ситуације и актуелним дипломатским напорима да се пронађе политичко решење, саопштила је раније Сиријска преговарачка комисија.

„Америчка страна је потврдила да подржава пут Женеве и одсуство ентузијазма у вези са Сочијем. Уједињене нације нису биле против Сочија, али га нису ни одобриле“, изјавио је Ариди након састанака. Он је потврдио да Сиријска преговарачка комисија и даље одбија да учествује на Конгресу.

„Позвали смо званичнике и стране с којима смо се сусрели у Њујорку и Вашингтону да се држе женевског пута и да се не приближавају Москви“, изјавио је опозиционар који је конгрес који се припрема у Сочију и на којем ће учествовати око 1.700 људи назвао — фалсификатом.

Он је навео да чланови Сиријске преговарачке комисије планирају да посете Европу ради разговора. Према његовим речима, састанак с представницима Русије опозиција није планирала. „Ако постоји нешто друго што је Русија спремна да предложи у односу на ово што постоји сада, дакле не само Сочи, онда смо спремни то да чујемо“, рекао је Ариди.

Конгрес националног дијалога Сирије биће одржан 29. и 30. јануара у Сочију. Специјални представник председника Русије за Сирију Александар Лаврентјев раније је навео да ће на том скупу бити покренут процес рада на новом сиријском уставу, а да ће се о томе изјашњавати и влада и опозиција.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут