Пре 140 година Турци напустили Србију

14-01-2018 04:45:56 | | Борбе за ослобођење Ниша започеле су 13. децембра 1877. годи |

У Нишу и на југу наше земље обележава се долазак слободе после четири и по века под турском окупацијом и ослобођење Србије почетком 1878. године


Бројним манифестацијама у Нишу и целој јужној Србији овог јануара обележава се 140 година од ослобођења од турског ропства, када се после четири и по века србска застава први пут завијорила на Стамбол капији нишке Градске тврђаве.

На бедеме тврђаве заставу је 11. јануара 1878. године поставио Нишлија Тодор Станковић, припадник Тајног комитета нишких завереника и члан организације за ослобођење града. Тиме је означено да је србска војска ушла у град.

Ниш је ослобођен од Турака у Србско-турском рату, после чега је поражена турска војска напустила и цело подручје југа Србије. После тога више ниједног турског војника није било на србској територији.

Борбе за ослобођење Ниша и србског југа, који је још увек био под турским ропством (територија на северу од Саве и Дунава све до Алексинца на југу, била је давно пре тога ослобођена и Србија је већ имала статус кнежевине) започеле су 13. децембра 1877. године, када је Турској објављен рат.

Борбе су вођене на широком подручју око окупираног подручја Србије – од падина Копаоника до обронака Старе планине, а на фронту су била три корпуса Српске војске – Моравски, Тимочки и Шумадијски.

После даноноћних борби у предвечерје 10. јануара 1878. године турска војска је због великих губитака у људству затражила примирје, што је Команда Српске војске, коју је у борбама за ослобођење предводио ђенералштабни пуковник Милојко Лешјанин, одбила. У зору 11. јануара ослободиоци су тријумфално ушли у Ниш, након чега су командант Ниша Халил-паша и његов заменик Рашид-паша потписали капитулацију.

У нишкој тврђави 11. јануара 1878. године заплењена је турска телеграфска станица одакле је телеграфиста Василије Паскаљевић, Јерменин по народности, уз помоћ једног турског чауша успоставио телеграфску везу између Ниша и Алексинца, тако да је кнез Милан Обреновић истога дана обавештен да је Ниш коначно ослобођен.

Четири дана касније, 15. јануара 1878. године, Милан Обреновић је на белом коњу и у пратњи своје свите тријумфално ушао у Ниш, где су га свечано дочекали становници ослобођеног града и војници ослободиоци. Тога дана у Нишу се заорила песма „Ој, ти Нишу, бели Нишу, у теб’ више паше нема”.

У борбама за ослобођење Ниша је, према историјским документима, погинуло 120 србских војника, а њих 790 је рањено. Губици турске војске били су много већи. Србска војска је од Турака запленила 267 топова, 13.407 пушака и 780 револвера, огромну количину барута у других убојних средстава.

Наредних недеља те исте 1878. ослободиоци храбре Српске војске протерали су Турке из свих крајева на југу и југоистоку Србије.

Тома Тодоровић,
Политика