Предложена измена Договор о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине

15-01-2018 08:17:02 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Заменик комитета Државне думе за питања ЗНД и евроазијске интеграције Константин Затулин предложио је да се измени Договор о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине у делу где две државе признају једна другој територијалне границе.

Руски посланик сматра да је руско-украјински споразум „једнострано користан“ за Украјину.

„У делу договора о механизмима партнерства, сарадње и пријатељства, у другом члану ми признајемо територијалне границе Украјине и они наше, у тренутку потписивања и ратификације овог документа. Ради се о томе да је, потписавши овај договор, Русија 1997. године, а затим и приликом ратификације 1999. године потврдила да она сматра Крим и Севастопољ делом Украјине“, рекао је Затулин.

Према његовим речима, тада, деведесетих година, руска страна се активно борила против тачака документа о границама.

„Представници Русије су говорили да то не треба радити, да чак и ако пристанемо на то, треба све договорити уз конкретније услове, којих у договору нема“, подсећа парламентарац.

„Наше тумачење договора се, између осталог, састоји и у признању које је извршено тим договором, границе су узајамно повезане са темама договора — пријатељством, сарадњом и партнерством. Нема пријатељства, сарадње и партнерства, па је то повод да се сва питања поново реше, укључујући и питање граница. Зато ћу лично предлагати и већ предлажем да део тог договора изменимо — у делу о признању граница“, рекао је Затулин за Спутњик.

Договор о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине је главни документ који се тиче руско-украјинских односа. Он предвиђа стратешко партнерство двеју држава „на основу принципа узајамног поштовања, суверене равноправности, територијалне целовитости, ненарушавања граница, мирног решавања спорова, некоришћења силе или претње силом, укључујући економске и сличне начине притиска“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут