Празник филма и мутике: Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почиње сутра на Мећавнику

15-01-2018 07:55:02 | | фото: З. Шапоњић, iskra.co/ vostok.rs |


ЈеданаестиМеђународни филмски и музички фестивал Кустендорфпочиње сутра, у уторак 16.01. на Мећавникуу организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО и трајаће до 21. јануара 2018. године.

Кустендорф ће свечано отворити Министар културе и информисања, господин Владан Вукосављевић и оснивач фестивала, редитељ Емир Кустурица. Свечано отварање почиње у 19 часова.


Награђивани редитељи Паоло Сорентино и Рубен Остлунд, долазе на Мећавник првог фестивалског дана, у уторак, 16. јануара, а на програму фестивала поред приказивања филма канског победника, Рубена Остлунда, “Сквер” и радионице са овим прослављеним редитељем, биће и наступи америчког гитаристе Герија Лукаса и занимљивог јапанског бенда “Јапалкан” који изводи српску музику.

Такмичарски програм једанаестог Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф ће се састојати од двадесет и једног филма домаћих и иностраних аутора.

У „Савременим тенденцијама“ наћи ће се и филмови „Никада ниси заиста био овде“ редитељке Лин Ремзи, који ће на радионици представити продуценткиња Роса Атаб, затим, филипински филм „Рикша“, добитник „Златног пехара“ у Шангају, бугарски филм „Правци“, кинески филм „Сунце које може да помера планине“, као и француско-белгијски филм „Верност”. Разговоре са студентима водиће редитељи ових филмова: Паоло Виљалуна, Стефан Командарев, Ћијан Вон и Микаел Роскам.

Ретроспектива великанабиће посвећена истакнутим филмским уметницима, глумцу Александру Берчеку и режисеру Паолу Сорентину, а у овом програму биће приказана и два југословенска филма из 1967. године: филм„Бреза” Анте Бабаје и „Празник” Ђорђа Кадијевића.

Фестивал Кустендорф у оквиру пратећег програма представиће публици два нова филма млађих аутора:Песма језера Свеј” Арија Голда и документарац Танкреда РамонаНема богова, нема господара: историја анархизма”.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувени ноћни живот Кустендорфa. Гости Кустендорфа међу првима ће чути нумере са новог албума Емира Кустурице и „Но смокинг оркестра“ на концерту другог фестивалског дана. Музички програм обогатиће и наступи „Влатко Стефановски трио“, француског бенда „Барбо“ и легендарногсрбског рок бенда„Бајага и инструктори“.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорфје један од ретких фестивала на свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника,а који угошћавапрослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.

Данијела Ракић,
Искра