Филм „Челичне ратнице, жене добровољци у Првом свјетском рату“

16-01-2018 09:35:02 | | фото: IN4S/ vostok.rs |


Филм „Челичне ратнице, жене добровољци у Првом свјетском рату“ посвећен женама херојима Великог рата које су се бориле на страни Срба против Аустроугарске и Њемачке биће представљен 15. јануара у шведском Филмском институту, као најновија шведска продукција за 2018. годину.

Премијера фима о женама – ратницама, од којих су многе дошле из разних земаља свијета а остале су уз Србе до ослобођења, биће уприличена за вријеме Фестивала Новог балканског филма од 15-18 фебруара у Стокхолму.

„Приликом предстаљања свих будућих премијера шведске продукције за 2018. годину уврштен је и овај филм који говори о нама и већим дијелом је на србском језику. А то није мала ствар. У години сећања на 100 година Великог рата, Швеђани промовишу филм о србском страдању“, истиче Јелена Мила, ауторка филма.

Дистрибуција „Челичних ратница“, у којем су главни протагонисти шведски глумци, почиње од 23. фебруара ове године. Премијера у Србији се очекује крајем фебруара. Музику за филм, која је рађена на основу говора мајора Гавриловића, компоновао је шведски хеви-метал бенд Сабатон.

ИН4С