Реципрочне мере за Француске медије

16-01-2018 09:45:04 | | / vostok.rs |


У случају да се потврди дискриминација према телевизији РТ у Француској за француске државне медије могао би да се примени принцип реципроцитета, изјавио је за РИА Новости председавајући Одбора за заштиту државног суверенитета Савета федерације Андреј Климов.

„Наша амбасада у Француској треба да размотри и разјасни шта је разлог за такве одлуке“, истакао је Климов.

Према његовим речима, ако наше дипломате разјасне да је то државна политика према руским медијима, онда „за француске медије може бити примењен принцип реципроцитета, који је већ предвиђен нашим законом“.

Сенатор је нагласио да се принцип реципроцитета може применити на државне медије свих земаља у којима се ограничавају права наших новинара. То је реципрочна мера и националност овде није битна. „Али прво морамо да разумемо разлоге за одлуку о ’РТ Франс‘. Ми смо правна држава и наше одлуке морају да буду проверене“, закључио је сенатор.

Са своје стране, портпарол Савеза новинара Русије, Јан Радзевич, изјавио је да је одбијање Јелисејске палате да акредитује новинара „РТ Франс“ још један непријатељски корак у супротности са принципима слободе говора.

„Нажалост, пракса непуштања новинара телевизије ’РТ Франс‘ на званичне догађаје се наставља. Савез новинара Русије изражава крајњу забринутост због ових јасно непријатељских корака који су у директној супротности са начелима слободе говора и приступа информацијама, о чијој су посвећености више пута говориле француске власти“, истакао је Радзевич.

Раније је објављено да новинару телевизије „РТ Франс“ није дозвољен улазак у Јелисејску палату у којој се 15. јануара одржавао брифинг портпарола француског председника Емануела Макрона.