Отворен 11. Кустендорф

16-01-2018 09:26:07 | | фото: iskra.co/ vostok.rs |


У биоскопу „Проклета авлија“ на Мећавнику вечерас је свечано отворен 11. Кустендорф филм фестивал.

На самом почетку свечаности приказано је неколико кадрова филма „Оковани филмом“ у којем игра сам Мајаковски. Затим је изведен музичко-сценски перформанс уз маестралну инструменталну пратњу Но Смокинг Оркестра. Овим перформансом одата је пошта Љиљи Брик и начињена је музом 11. Кустендорфа.

У препуној дворани „Проклете авлије“, госте је поздравио домаћин, оснивач, идејни творац фестивала Емир Кустурица:

„Ово је једино место где се чека да студенти стигну. Сваког пролећа размишљам шта ће бити на следећем фестивалу, а одлука увек дође крајем новембра. Најлепша ствар која прати мој, па и свачији, живот јесте пријатељство. На овом фестивалу покушавамо да удружимо будуће великане са великанима који су овде међу нама. Овај фестивал се разликује од претходног по томе што смо овим перформансом показали како се фикција објашњава фикцијом.“



Госте Мећавника и Кустендорфа поздравио је и министар културе у Влади Србије Владан Вукосављевић:

– „Већ више од три деценије, Емир Кустурица плете своју песму филма и талента и та песма се чује целим светом. Он је свој таленат, као мед, храну културе, делио са свима. Сви они који желе да се хране храном културе, овде могу да је окусе и одбране се од индустрије лаке забаве. Овде је окупио све вредне пчеле које су тек кренуле на пут културе и Мећавник, ово усамљено брдо, претводрио у кошницу културе.Као што Исус рече: „Не може се сакрити град који светли на брду.“ Светлост са Мећавника обасјава српску културу и на томе смо сви захвални Емиру Кустурици.



У оквиру церемоније отварања фестивала приказан је неми филм који је својом виртуозношћу музички обојио велики Гери Лукас.

По обичају, и ове године додељена је награда за будуће филмове која ове године носи назив „Дрво живота“.

„Ове године награду за његов следећи филм названу новим именом ‘Дрво живота’, добија Паоло Сорентино. За мене је, по мом укусу и образовању, Сорентино најбољи редитељ на свету. Он наставља италијански надреализам, а другом ногом је у француском реализму. Паоло Сорентино је и писац и то је може бити кључ његовог успеха. Његова нова књига је аутобиографског карактера и ускоро ће бити преведена у Србији“ рекао је додељујући награду Емир Кустурица.



Паоло Сорентино узвратио је речима захвалности:

– „Хвала вам пуно. Веома сам срећан што сам овде и што сам добио награду за следећи филм и што сам поново овде. Овај фестивал је сада отворен!“ – рекао је Сорентино.

Милан Ружић,
Искра