Сенатори САД представили закон којим се предвиђа увођење строгих санкција за „мешање“ у изборе

17-01-2018 11:17:01 | | фото: Alex Wong/Getty Images / abcnews.go.com/ vostok.rs |


Амерички сенатори представили су нацрт закон којим се предвиђа увођење строгих санкција Русији и другим земљама због „мешања“ у предстојеће изборе у САД, саопштио је један од аутора закона, сенатор из државе Флорида Марко Рубио.

Према изјави коју је објавио Рубио, нацрт закона који носи назив „Одбрана избора од претњи установљавањем црвених линија (Defending Elections from Threats by Establishing Redlines, DETER)“ представља сигнал сваком страном лицу које покуша да утиче на изборе: „ако нападате америчке кандидате, (предизборну) кампању или изборну инфраструктуру, суочићете се са озбиљним последицама.“

Аутори закона, међу којима је и сенатор Демократске партије Крис Ван Холен, наводе да су свесни „манипулација Русије“, чији је циљ подривање демократског процеса у САД 2016. године. „Очекујемо да ће наредних година ова претња расти и морамо да учинимо све што је могуће за спречавање напада“, истакли су аутори иницијативе.

„Нацрт закона ДЕТЕР користи кључне инструменте националне безбедности за одвраћање непријатељске стране снаге да се меша у наше изборе, обезбеђујући да сазнају коју цену ће платити за то“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту сенатора Рубија.

Аутори закона предлажу увођење „строгих санкција“ на десетодневни рок, ако директор америчке националне обавештајне службе „утврди да се Кремљ поново мешао у савезне изборе у САД“, санкције треба да се тичу „кључних сектора руске привреде, укључујући финансијску, енергетску и одбрамбену област, као и области металуршке и рударске индустрије“. Сенатори захтевају да, у случају усвајања закона, администрација у року од три месеца представи Конгресу план за спречавање да се стране државе мешају у америчке изборе. Аутори закона сматрају да, осим Русије, највећу претњу у овој области представљају Иран, Кина и Северна Кореја.

Оптужбе на рачун „руских хакера“ повремено упућују западни политичари који, међутим, не журе да дају било какве доказе. Овакве изјаве давали су, између осталог, представници Демократске партије САД који су изгубили председничке изборе, као и изабрани француски председник Емануел Макрон.

Русија је више пута одбацивала оптужбе да покушава да утиче на изборе у Сједињеним Америчким Државама, а портпарол Кремља Дмитриј Песков их је назвао „апсолутно неоснованим“.

Председник Русије Владимир Путин скренуо је пажњу на чињеницу да се Сједињене Америчке Државе по целом свету мешају у туђе спољнополитичке процесе, али су се увредили због Русије која се наводно мешала у њихове изборе, иако за Русију такво мешање нема смисла.