На Мећавнику свечано затворен 11. Кустендорф: Овације и награда за Александра Берчека, признања најбољим филмовима

22-01-2018 08:15:41 | | Александар Берчек и Емир Кустурица (фото: Д. Карадаревић) / |


Овацијама глумачком великану Александру Берчеку, доделом награда, уз помало сете, много радости и енергије, уз довиђења до идућег Кустендорфа, у биоскопу „Проклета авлија“ вечерас је свечано затворен 11. Кустендорф филм фестивал.

Свечаност је почела кадровима улога Александра Берчека, из много његових незборавних филмова, а публика у препуној фестивалској сали глумачког великана поздравила је на ногама – овацијама, вишеминутним аплаузом… Српску глумачку легенду, Емир Кустурица затим је наградио признањем за будуће стваралаштво која се од ове године зове „Дрво живота“.

– Дружио сам се са Берчеком у време кад је показивао особине бизнисмена. Путујући по свету и кад сам срео Марлона Бранда, он се понашао као Берчек – није причао о ономе што најбоље ради. Он је у стању да уради оно што неко не може ни да замисли. Огромно је задовољство што вечерас могу да доделим награду за будуће стваралаштво која се зове ‘Дрво живота’. Честитамо! – поздравио је Берчека Емир Кустурица додељујући му награду.

(фото: Д. Карадаревић)

Кад су се аплаузи стишали, Берчек се захвалио на награди:

– Сад живим у једном селу на Фрушкој Гори и бавим се обликовањем дрвета. Овоме што је мој велики пријатељ, редитељ и градитељ рекао немам ништа да додам, већ потврђујем све што је рекао. С обзиром на то да је ово награда за будуће филмове, професоре, редитељу и градитељу, памет у главу – рекао је Берчек.

Након доделе награде публика је имала прилику да ужива у наступу културно-уметничког друштва које је изводило традиционалне српске песме и игре. Једна од кореографија изведена је уз композицију Стрибора Кустурице.

(фото: Д. Карадаревић)

Прву награду Кустендорфа „Златно јаје“ добио је Ракан Мајаси за филм „Бомбона, „Сребрно јаје“ Самех Алаа за филм „Петнаест“ а „Бронзано јаје“ Никола Вучинић за филм „Лумпен“. Награду „Вилко Филач“ добио је Пјотр Јанушкијевич а посебно признање жирија Русланд.

Фестивал је завршен речима Емира Кустурице:

Александар Берчек и Емир Кустурица (фото: Д. Карадаревић)

– Фестивал је откључан непостојећим филмом. Филм Мајаковског и Љиље Брик је био катапулт за овај фестивал. Проглашавам фестивал затвореним!

Довиђења до 12. Кустендорфа.

Александар Берчек (фото: Д. Карадаревић)

Милан Ружић,
Искра