Лавров: Вашингтон спроводи отворене и скривене испоруке оружја у Сирију

22-01-2018 11:32:01 | | Фото: Александр Щербак/ТАСС/ vostok.rs |


У вези са ситуацијом у сиријском Африну, где је Турска овог викенда покренула војну операцију против Курда, Москва позива све стране на уздржаност и поштовање територијалног интегритета Сирије, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Лавров је подсетио на оне изјаве које су раније давали Министарство спољних послова и Министарство одбране, у којима је Москва позивала на „уздржаност и поштовање територијалног интегритета Сирије“.

„Већ одавно обраћамо пажњу на чињеницу да Сједињене Америчке Државе имају политику стварања алтернативних власти на значајном делу сиријске територије. Вашингтон спроводи отворене и скривене испоруке оружја у Сирију ради предаје оним трупама које са њима сарађују, пре свега, ’Сиријским демократским снагама‘, које се ослањају на курдске одреде“, рекао је руски министар на конференцији за новинаре у Москви.

Лавров је додао да САД покушавају да убеде Курде да не воде дијалог са Дамаском и подстичу сепаратистичка осећања међу њима.

„Сједињене Америчке Државе истовремено већ одавно Курде са којима сарађују одвраћају од дијалога са Дамаском. Вашингтон је активно подстицао и наставља да подстиче сепаратистичка расположења међу Курдима, потпуно игноришући деликатну природу и регионалне димензије курдског проблема“, истакао је Лавров.

„Као развој ове политике грубог мешања у послове Сирије, пре неколико дана објављено је о стварању некаквих пограничних снага безбедности дуж читаве границе Сирије са Турском и Ираком. Затим се чуло прилично неспретно порицање, иако се настављају све те активности за преузимање контроле над сиријском територијом на граници са Ираком и Турском“, додао је министар.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут