ПССЕ: Русија да прекине финансијску и војну подршку Доњецкој и Луганској Народној Републици

24-01-2018 10:06:51 | | фото: coe.int/ vostok.rs |


Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију „о хуманитарним последицама рата у Украјини“. У документу се, између осталог, тражи од Русије да „прекине финансијску и војну подршку“ Доњецке и Луганске Народне Републике и да престане да признаје пасоше које се тамо издају и поштује људска права на Криму.

Парламентарна скупштина Савета Европе је забринута хуманитарном ситуацијом на истоку Украјине и укључивањем Крима у састав Руске Федерације, наводи се у тексту резолуције. Наведено је да је за више од четири милиона људи потребна хуманитарна помоћ.

Према подацима који се наводе у тексту резолуције, оружани конфликт у Украјини је однео више од десет хиљада људи, док је 24 хиљаде људи рањено, више од 1,6 милиона људи је расељено по земљи, а пола милиона људи по иностранству, већина по Русији.

У параграфу који се тиче позива руским властима, ПССЕ инсистира на „прекиду финансијске и војне подршке незаконитим оружаним групама у Доњецкој и Луганској области“ и да престаје да признаје пасош и друге документе, укључујући судске одлуке и документа која потврђују имовинска права издата на територији која се не налази под контролом Кијева.

Осим тога, ПССЕ саопштава да треба обезбедити поштовање људских права и безбедности људи који живе на Криму и залаже се за укидање „забране меџлиса кримских Татара (организације забрањене у Русији)“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут