Косачов: Пјонгјанг ће развијати свој нуклеарни и ракетни програм све док буде постојала претња суверенитету земље

28-01-2018 10:20:31 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Северна Кореја ће наставити да развија свој нуклеарни и ракетни програм све док буде постојала претња њеном суверенитету – тај зачарани круг је могуће разбити само путем узајамних гаранција, изјавио је председник Kомитета за међународне односе Савета федерације Русије Константин Косачов.

Како је рекао, мешање у унутрашња питања представља основни инструмент спољне политике САД, а тај принцип се може приметити на мноштву примера – у Северној Кореји, Либији, Ираку.

„Разбијање тог зачараног круга могуће је искључиво пружањем узајамних гаранција – Пјонгјанг би обуставио нуклеарни програм уколико САД одустану од мешања у унутрашња питања Северне Кореје и поштују њен суверенитет“, рекао је Косачов у Јапану.

Он је такође навео и да Русија и Јапан имају различите погледе када је реч о севернокорејском проблему, истакавши да се Јапан залаже за исте мере као и САД, односно за повећање притиска, док Русија, као и Кина, настоји да се примени метод узајамних гаранција.

С тим у вези Косачов се осврнуо и на недавно размештање америчких противваздушних система „Еџис ашор“ у Јапану, истакавши да је тај потез додатно испровоцирао Северну Кореју.

Косачов се осврнуо и на односе Пјонгјанга и Сеула рекавши да би у случају да Запад настави са оваквим мерама дијалог који је покренут могао да замре након одржавања Олимпијских игара у Пјонгчангу.