РТ: Има ли где санкција? Други танкер са руским гасом стиже у САД

29-01-2018 07:44:26 | | / vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Француски теретни брод који носи руски течни природни гас у недељу је пристао у Бостон. Други танкер је такође на путу, упркос Вашингтоновим санкцијама против Москве и великих планова за освајање европског тржишта гаса.

Танкер "Гаселис", који је у власништву француске енергетске компаније "Енџин", у недјељу је стигао у Бостон, потврдила је америчка обалскаа стража.

"Колико ја знам, нема проблема", рекао је портпарол. Брод је натоварен гасом из руске фабрике "Јамал ЛНГ" у британској луци "Ајзл оф Грејн", одакле је отишао у Еверет, амерички терминал близу Бостона.

Санкције САД-а, посебно наметнуте против највећег недржавног руског произвођача гаса Новатека - а, игром случаја "Новатек" је главни акционар "Јамала ЛНГ-а", изгледа да не отежава пословање овог пута. Француска компанија "Тотал", "Кинеска национална нафтна корпорација" као и "Фонд пут свиле" заједно имају преосталих 49,9 посто акција у пројекту који се налази на руском Арктику.



Технички, терет није подложан санкцијама које су наметнуте од стране САД кључним играчима у руском енергетском сектору, с обзиром да је гас купила француска компанија, те је испоручен на француском броду.

Испорука је, међутим, била под знаком питања због кашњења, која је стигла осам дана касније од првобитног распореда због неповољних услова пловидбе. Дан пре планираног доласка 20. јануара, танкер је на кратко кренуо на исток према португалској луци Алгецирас, што је изазвало спекулације о промени руте у последњем тренутку. Међутим, портпарол "Енџина" је објаснио да је одступање од првобитне руте било узроковано лошим временом, наглашавајући да ће време испоруке бити промењено.

У међувремену, саопштено је да ће други танкер "Провалис" испоручити још једну пошиљку руског гаса из француске луке Данкирк у Нову Енглеску. Танкер треба да стигне 15. фебруара, саопштава Блумберг.

Вашингтон већ дуго гледа на уносно европско енергетско тржиште, нудећи свој природни течни гас из шкриљаца као алтернативу снабдевању руским природним гасом преко цевовода и убеђивањем својих савезника да будућност Европе зависи од тога.

Москва, заузврат, оптужује Вашингтон за смањивање конкуренције тако што је санкционисала велике руске енергетске пројекте. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у јануару да су САД "очигледно присилиле европљане да напусте гасовод Северни ток 2", који би Њемачкој омогућио јефтинији руски гас.