Ердоган: Циљ турске војне операције у Сирији није освајање територија те земље

29-01-2018 08:19:51 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Циљ турске војне операције „Маслинова гранчица“ у Сирији није освајање територија те земље, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Не тежимо да освојимо сиријске земље, али желимо да помогнемо да се у домовину врати 3,5 милиона избеглица који се сада налазе у Турској“, изјавио је турски лидер, преноси агенција Анадолија.

Локално становништво захваљује турској војсци, јер ће са њеним доласком у регион „завладати безбедност“, истакао је Ердоган. Према његовим речима, циљ операције у Африну је заштита интереса цивила Сирије. Противници операције „Маслинова гранчица“ „игноришу активности терориста у региону“, нагласио је турски лидер.

Турска од 20. јануара спроводи операцију „Маслинова гранчица“ против формација Курда у Африну, које Анкара сматра терористима. Турски савезници у тој операцији су борци опозиционе Сиријске слободне армије.

Дамаск је снажно осудио акције Турске у Африну и назвао ту територију неодвојивим делом Сирије. Москва је позвала све стране на уздржаност и поштовање територијалног интегритета Сирије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут