САД: Циљ санкција спречавање непријатељских активности Русије

31-01-2018 07:53:55 | | фото: © Global Look Press / RT/ vostok.rs |


Крајњи циљ америчких санкција је спречавање руских власти да добијају приходе због „њихових непријатељских активности“, изјавио је на перес конференцији високи званичник Стејт департмента САД.

„Крајњи циљ је заустављање значајног прихода који одлази руској влади“, саопштио је амерички дипломата.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе желе да „подсете на трошкове и непријатељске активности Русије, а посебно у ономе што се тиче Украјине“.

Санкције могу да буду уведене за „значајне трансакције са руским предузећима војно-индустријског комплекса и обавештајним службама“. Он је прецизирао да ће „уколико се уведу, углавном односити на неруске организације“ које су укључене у такве трансакције.

Председник САД Доналд Трамп је 2. августа 2017. године потписао Закон о супротстављању америчким противницима путем санкција против Русије, Ирана и Северне Кореје.

Документ је, конкретно, предвиђао да до 1. октобра америчка администрација обезбеди списак лица и организација у одбрамбеном и обавештајном сектору Русије, са којима би за „значајне“ трансакције могле да буду уведене санкције. Испуњавање овог закона почело је од 29. јануара 2018. године.

Јуче су САД објавиле "Листу Кремља" на којој се налазе сви чланови Владе Руске Федерације, као и велики број пословних људи, а на који списак је председник Путин саопштио: Пси лају, каравани пролазе.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут