Путин: Немамо права да покажемо да смо кукавице, морамо се поистоветити са подвизима наших очева и предака

02-02-2018 02:47:46 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин је поводом 75. годишњице Стаљинградске битке изјавио да грађани Русије немају права да показују кукавичлук и неодлучност, већ се морају поистоветити са својим прецима који су бранили Стаљинград од фашистичке Немачке.

„Немамо права да нешто не урадимо, да покажемо да смо кукавице или да смо неодлучни. Ми морамо да се поистоветимо са подвизима наших очева и предака“, рекао је Путин на церемонији обележавања овог празника.

Руски председник је оценио и да је неопходно наставити путем ка остварењу свих циљева, како би грађани за своју земљу обезбедили више.

„Морамо да наставимо да идемо напред, само напред, да будемо искрени и јаки, да за собом вучемо нова поколења, да им преносимо своју традицију једног великог народа“, истакао је предсеник.

"Драги пријатељи, бранитељи Стаљинграда, цела генерација победника не само да су остварили војни подвиг, него су нам оставили велико наследство - љубав према домовини, спремност да бранимо своје интересе и независност, да стојимо чврсто пред било каквим искушењима, бринемо о нашој Домовини и радимо за њену добробит" - рекао је Путин.



Он се обратио и ветеранима Стаљинградске битке рекавши да су они учинили велики подвиг чиме ће се Русија увек поносити.

"Нацисти који су освојили Европу, навикнути на некажњивост, прво су поражени у близини Москве.Потом су кренули ка Волги хтевши реванш, али је наша земља постала непобедиво упориште пред непријатељем", рекао је председник.

„Хвала вам за Стаљинград и за велику победу. За нашу Отаџбину, коју сте ви спасили, за вашу посвећеност, за све што сте учинили за Русију. Ми ћемо се увек поносити вашим подвизима, нећемо дозволити да се умањује значај велике победе. Хвала вам на свему, срећан празник“, обратио се Путин ветеранима.


Путин је претходно посетио и меморијални комплекс „Мамајев Курган“, где је положио венац поред вечног пламена.


РИА Новости / Алексей Дружинин