Министарство финансија САД упозорило да ширење санкција Русији може да доведе до негативних последица за глобално финансијско тржиште

03-02-2018 05:24:29 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Министарство финансија САД упозорило је да ширење санкција на суверени дуг Русије и руске хартије од вредности може да доведе до негативних последица не само за руско, него и за глобално финансијско тржиште, као и за америчке инвеститоре, наведено је у извештају тог министарства упућеног Конгресу САД.

У документу Министарства финансија је наведено да би такав потез могао да има негативне последице не само за руске власти и руску привреду, него би могао да угрози и велике америчке компаније, пренела је агенција „Блумберг“.

У извештају је, такође, наведено да примена санкција без подршке Европске уније и других партнера САД може негативно да утиче на јединство по питању антируских ограничења.

„Ширење санкција на уговоре са сувереним дугом Русије без аналогних мера Европске уније и других партнера САД могло би да угрози одржавање јединства када је реч о санкцијама Русији“, наведено је у саопштењу Министарства финансија САД.

Амерички министар финансија Стивен Мнучин у уторак је изјавио да ће ускоро бити уведене нове санкције Русији и да Вашингтон већ ради на томе.

Председник САД Доналд Трамп је прошлог августа потписао Закон о проширењу низа секторалних санкција против економије Руске Федерације. Документ подразумева да у року од пола године након његовог усвајања Конгрес САД размотри могућност ширења ограничавајућих мера на државни дуг Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут