Русија може оперативно да реагује на распоређивање нуклеарног арсенала у базе САД и НАТО-а

04-02-2018 11:34:25 | | фото: © РИА Новости / Яна Лапикова/ vostok.rs |


Нова нуклеарна стратегија САД допушта могућност понављања Хирошиме и Нагасакија што највише брине, изјавио је заменик председника Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич.

„Читав свет се сећа Хирошиме и Нагасакија. Америчка нуклеарна стратегија не ставља табу на понављање нечег сличног и то највише плаши“, казао је руски сенатор.

Он је навео да нова нуклеарна доктрина озбиљно јача конфронтациони ланац у спољној политици САД, стављајући акценат не на сарадњу са Русијом у сфери наоружања, већ на супарништво са њом.

„Није први пут у историји да САД рачунају на крајње опасан и бесперспективан слом стратешке равнотеже снага у свету у своју корист“, констатује Клинцевич.

Он је додао да Русија може оперативно да реагује на распоређивање нуклеарног арсенала у базе САД и НАТО-а у Источној Европи и на Балтику и да она има такве техничке могућности.

САД ће по читавом свету распоредити авијацију која може да носи нуклеарни арсенал, укључујући авионе Ф-35, наводи се у америчкој нуклеарној доктрини.

САД су јуче представиле нову нуклеарну доктрину. У документу су САД оптужиле Русију за кршење договора о контроли наоружања и других међународних обавеза и да прети да ће прва употребити „ограничени нуклеарни удар“. При томе се у документу наглашава да ће нова нуклеарна доктрина САД омогућити америчким дипломатама да говоре са позиције силе.