Милош Биковић о филму „Балканска линија“: Руси имају осећај кривице да нису заштитили Србију у 1999.

10-02-2018 03:59:33 | | фото: instagram.com/archangel_studios / Russia beyond/ vost |


Познати србски глумац тумачи улогу у филму „Балканска линија“ руског редитеља Андреја Волгина. У ексклузивном интервјуу за Russia Beyond Милош Биковић је испричао дописници Катарини Лане о раду на овом филму.

Филм је посвећен догађајима из 1999. године, када за време НАТО бомбардовања Србије батаљон руских падобранаца заузима аеродром Слатина на Косову, одбија нападе Албанаца и НАТО војске и спашава заробљене Србе. То је војна драма заснована на истинитим догађајима који су још увек болно место не само за Србе, већ и за многе Русе.

Милоше,штаРуси мисле о тим дешавањима?

Милош Биковић:Углавном већина не знашта се заправо десило, и овај филм на неки начинћеосветлити ту тему, тај напет моменат, гдејемогло доћи до већих сукоба или,не дајБоже,до Трећегсветског рата. Тај моменат је важна прекретница у међународним односима, ашто се тиче Русије,и односа према Србима у 1999. години. Углавном Руси имају осећајкривице што Русија није била у стању да активније помогне Србији у тим догађањима,да јеузме у заштиту у 1999. години, јер је била у кризиу том тренутку.

Како се ради са руском екипом?

Милош Биковић:Супер смо се слагали. Тоје нашчетвртипројекат који радимо заједно са Русима. Атмосфера је била одлична. Могувам рећидасмо сенаучили брзо, нашли заједничкијезик, затоштосу наши језици слични, темпераменти су слични, пријамо једни другима. Филм јошније снимљен до краја, зато не могу да испричам све детаље о својој улози.

Да ли је ваша породица страдала у том рату?

Милош Биковић:Кад размишљамо тој теми...кад чујетесам тај звук сирена, он вас врати у тај моменат, у рат 1999. Јасам тада имао 11 година. Кад лете авиони над вашим главама, кад се тресу прозори, кад дими и кад знате да можете бити колатералнаштета, као многадецаи цивили, који су погинули тада, то није пријатно. Поготово кад постоје последице од радијације ако су вас бомбардовали уранијумом. Ите последице осећају многегенерације после бомбардовања. То је злочин над цивилним становништвом.

Хоћете ли приказати тај филм у западној Европи или Америцида бисејавност и тамо упознала са овим темом?

Милош Биковић
:Мислим да хоћемо. Ми имамо западне партнере и ја се надам да га неће блокирати и цензурисати,а најбоља цензура и блокада је када вас игноришу.

Да лису Руси, по вашем мишљењу, добри у жанруакционих филмова?

Милош Биковић:Тај материјал који самјавидео делује јако упечатљиво, али то незначи да ће филм бити добар. Докпублика не буде дала свој суд, ми неможемо нити да знамо, нити да тврдимо.

Филм „Балканска линија“ ће бити премијерно приказан на пролеће 2019-те, 20 година од бомбардовања Југославије.

Катарина Лане
,
Russia beyond


КАТЕГОРИЈЕ