Администрација Трампа планира да приватизује МКС

12-02-2018 10:10:33 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Администрација председника САД Доналда Трампа планира да приватизује амерички део Међународне космичкие станице и претвори је у неку врсту „приватног предузећа“, пише „Вашингтон пост“ који је имао увид у пројектну документацију.

Вашингтон намерава да прекине финансирање Међународне космичке станице преко Насе након 2024. године. Међутим, он нема намеру да дигне руке од орбиталне станице и ради на томе да пређе из државног у приватни сектор.

„Одлука да се прекине директна финансијска подршка МКС-у 2025. године не значи да ће сама станица до тада бити враћена са орбите — врло могуће је да (представници) индустријске гране могу наставити да руководе одређеним елементима или функцијама МСС-а у оквиру будуће комерцијалне платформе. НАСА ће наставити ширење међународног и комерцијалног партнерства у наредних седам година како би се осигурао непрекидан приступ људи и њихово присуство на ниској Земљиној орбити“, наводи се у документу.

У пројекту буџета за 2019. годину, који ће бити објављен сутра, администрација САД ће затражити 150 милиона долара за развој и приватизацију МКС-а. Ови планови ће се највероватније суочити са критиком у америчком Конгресу, узимајући у обзир да су САД потрошиле око сто милијарди долара на изградњу и експлоатацију станице. У овом тренутку НАСА проучава питање наставка рада МКС-а до 2028. године.

Од 2011. године само Русија се бави слањем космонаута на МКС и њиховим враћањем на Земљу. САД изнајмљују од Русије места на космичким бродовима „Сојуз“. Експлоатација МКС-а кошта Насу 3-4 милијарде долара годишње.