САД: Русија и даље повећава своју војну активност у Средоземном мору

13-02-2018 12:42:20 | | фото: US Navy Photo/ vostok.rs |


САД покушавају да схвате како да реагују на повећање руске војне активности у Средоземном мору, изјавио је командант америчке ратне морнарице у Европи и Африци адмирал Џејмс Фого у вашингтонском Центру за стратешка и међународна истраживања. Фого се налази а челу и Уједињене команде снага НАТО-а, које се налазе у Напуљу.

„Русија и даље повећава своју војну активност у Средоземном мору. Самим тим јасно даје на знање да не намерава да напусти овај регион. И ми треба да видимо како на то да реагујемо“, рекао је адмирал Фого.

Као пример повећања активности руске Ратне морнарице у Средоземном мору Фого је навео поход тешке крстарице „Адмирал Кузњецов“ која се, по његовим речима, „налазила на отвореном мору 86 дана — од 16. октобра прошле године до 17. јануара ове године“.

„Руси спремају дислокацију шест савремених дизел-електричних подморница класе ’Кило‘ у Црном кору, које могу да изводе лансирања крстарећих ракета. Оне могу да гађају из воде сваку престоницу држава Европе и Северне Африке и ми треба да пратимо шта они раде. Осим тога, Руси намеравају да користе војну базу у сиријском Тартусу још 50 година“, наставља адмирал.

Он сматра да треба покренути питање пресретања руских ловаца америчких шпијунских авиона изнад неутралних вода Црног мора. Фого тврди да је последњи такав случај који се десио 29. јануара изазвао немир у САД.

„То није било безбедно и професионално“, указао је он.

„У неком тренутку руски пилот се приближио нашем извиђачком авиону ЕП-3 на растојању од метар и по. Могуће је да ћемо о томе разговарати на годишњем састанку двеју држава о спречавању инцидената на отвореном небу. Према речима Фога, „САД ће и даље реализовати своје право на слободу пловидбе и лета у међународним водама и ваздушном простору“.