Гардијан: Испорука оружја Србима у БиХ подстиче страх у ЕУ

13-02-2018 02:46:05 | | / vostok.rs |


Преносимо текст Гардијана у целости:

Куповина хиљада нових оружја од стране полиције босанских Срба изазвала је забринутост због намера регионалне владе под вођтвом сепаратиста и продубљивања руског утицаја у подељеној и економски депресивној нацији.

Пошиљка од 2.500 аутоматских пушака из Србије требало би да стигне у српску половину Босне у марту, неколико недеља пре заказаног отварања новог центра за обуку у коме се очекује да руски саветници играју своју улогу.

Оружје долази у вријеме када је дугорочна стабилност у БиХ у недоумици. Дејтонски мировни споразум окончао је босански сукоб пре више од 22 године, поделивши земљу на два полуаутономна дела: Републику Српску (РС) и Муслиманско-хрватску Федерацију. Договор је зауставио убијање, али је створио систем који је награђивао политику засновану на етничкој основи. Националистичке партије имају јак утицај и моћ у својим засебним космосима, корупција је велика, а земља има највишу званичну стопу незапослености младих у свету.

Раније овог месеца Европска комисија је представила нову стратегију за регион, која је понудила "заслугу", пут ка чланству у ЕУ, али је нејасно оставила како Босна може превазићи своје дубоке структурне проблеме.

Активисти србског цивилног друштва, централна босанска влада у Сарајеву и западне дипломате верују да ће сепаратистички лидер босанских Срба, Милорад Додик, користити нову, јако наоружану полицијску јединицу како би утврдио своју позицију и застрашио противнике прије избора у октобру.

На дужи рок они се плаше да би се сила могла користити за наставак Додикових циљева независности, под ризиком новог рата у региону.

Русија, која види Додика као зид против босанског чланства у НАТО-у, показала је снажну подршку србском сепаратисти, који је од 2014. године био са Владимиром Путином најмање шест пута.

Додик је у понедељак потврдио куповину оружја, о чему је прво објавио вијест Журнал на сарајевском сједишту и рекао да ће предузети даље кораке како би полицију руководио за "борбу против тероризма". "То је сасвим легитимна акција и немамо шта да сакривамо", рекао је Додик. "Већ 20 година нисмо имали право опремити полицију, већ смо одлучили да то урадимо."