Тилерсон: Позивамо Русију да смањи ескалацију насиља у Сирији

14-02-2018 12:20:36 | | / vostok.rs |


САД позивају Русију да убеди сиријске власти да престану да се боре против опозиције, изјавио је државни секретар САД Рекс Тилерсон.

„Позивамо Русију и друге да смање ескалацију насиља и да током уништавања терористичке групе ДАЕШ не доприносе насиљу. Тражили смо од Русије да убеди режим да заустави кампању против опозиције“, рекао је Тилерсон.

Тилерсон је истакао да је Русија „пристала на стварање зона за прекид ватре и зона стабилизације“. Међутим, „она мора то да обезбеди стварањем услова за мирно дефинисање будућности Сирије“.

„Сматрам да је важно подсетити да су председници (САД и Русије) Доналд Трамп и Владимир Путин у заједничкој изјави у новембру прошле године на маргинама самита АСЕАН у Вијетнаму, подржали женевски процес као начин напретка у Сирији. Настављамо да радимо са Русијом и другим партнерима у региону како бисмо подржали тај процес“, додао је Тилерсон.

Он сматра да „Конгрес сиријског националног дијалога у Сочију у извесном смислу није оправдао нека очекивања његових организатора, али с друге стране, у изјави која је усвојена јасно се наводи да је Женева место на којем треба да се решавају питања“.

„На тај начин, сматра да сви озбиљни учесници - Русија, САД и коалиција - подржавају женевски процес“, додао је Тилерсон.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут