Словенијa: Спремни смо да убедимо пет држава ЕУ да признају Косово

14-02-2018 01:38:31 | | / vostok.rs |


Председник Словеније Борут Пахор рекао је у Приштини да је Словенија спремна да убеди пет држава Европске уније које нису признале независност Косова да то ураде.

Пахора је уз највеће почасти у Приштини дочекао ратни злочинац и бивши вођа терористичке групе Хашим Тачи.

Након разговора, Пахор је рекао да Словенија нема никакве прерасуде да подржи Косово.

“Ми смо спремни да као пријатељи Косова убедимо пет земаља чланциа Европске уније које нису признале Косово да то ураде и да допринесу да Србија, Црна Гора, Босна, Косово и Македонија имају перспективу у проширењу Европске уније. Председнику Тачију сам рекао да ми очекујемо да ће Косово поштовати Бриселски Споразум посебно кад је у питању формирање Заједнице србских општина, као и то да Скупштина Косова ратификује споразум о граници са Црном Гором”, рекао је Пахор.

Ратни злочинац и бивши вођа терористичке групе Хашим Тачије рекао да Приштина има одличне односе са суседима.

“Односи Косова и Црне Горе су одлични. Косово сарађује и са Србијом и надам се да ће ове године бити потписан и финални споразум. Потрудићемо се да испунимо све споразуме”, рекао је Тачи.

Он је истакао да сепаратистичке власти у Приштини имају добру сарадњу са пет земаља ЕУ које нису признале такозвану независност Косова, али да су подржале Ахтисаријев план

“Зато се ми надамо да ће те земље признати Косово. Ми смо нагласили да свака тежња да се направи паралела између Косова и Каталоније не постоји јер Косово није Каталоније, а Шпанија Србија. Ту не може да се направи поређење“.