РТ: Запањујућа фотографија јеног атома у магнетном пољу

15-02-2018 11:27:01 | | фото: © David Nadlinger, University of Oxford / RT/ vostok. |


Извор: Восток / РТ


Невероватна награђена фотографија показује како изгеда један атом у магнетноом пољу голим оком.

"Јединствени Атом у Јонској замци" забележио је Дејвид Надлингер, са Универзитета у Оксфорду, кроз прозор ултра-високе вакуумске коморе у којем се налази јонска замка. Импресивна фотографија награђена је наградом на националном фотографском конкурсу науке, који је организовао Инжењерски савет за инжењерство и физичке науке.

Фотографија приказује један позитивно наелектрисан атом стронција, који стоји на месту у електричном пољу које потиче из две металне игле са обе стране. Раздаљина између малих игличастих врхова је око два милиметра. Атом је осветљен ултра плаво-љубичастим ласером.

"Идеја је да будемо у стању да видимо један атом голим оком погодила ме је као чудесни директ између миниjтирног квантног света и наше макроскопске стварности", рекао је Надлингер.


"Када сам у недељу поподне поставио у лабораторију камеру и сталак, био сам награђен овом посебном фотографијом мале, бледо плаве тачке.", додао је он.

Тачка која је у питању, заправо је један атом, који се јасно види када се зумира на средини слике. Видљиво је зато што апсорбира и поново емитује јако светло ласера. Уређај се налази у ултра-високој вакуумској комори и у дубоком је хлађењу како би се атом задржао да мирује. Изузетно мирни атоми стронцијума попут овог користе се у атомским сатовима.


Фотографија јепобедила на конкурсу са више од 100 фотографија.