Лукашевич: Попустљивост према махнитом национализму у Украјини отишла предалеко

18-02-2018 10:44:42 | | фото: © REUTERS / Valentyn Ogirenko / RIA.RU/ vostok.rs |


Изјаве председника Украјине Петра Порошенка на Минхенској конференцији за безбедност о томе да би требало забранити руску заставу у целом свету могле су да испровоцирају националисте да нападну зграду Руског центра за науку и културу у Кијеву, изјавио је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

У суботу је око 30 екстремиста радикалних организација упало у здање „Росотрудничества“ у Кијеву и поломили сав намештај, поцепали руске заставе, исписали разне пароле по зидовима и демолирали изложбу посвећену истакнутом руском оперском певачу Фјодору Шаљапину.

У здању је, према речима Лукашевича, било стотинак људи, међу којима и педесетак деце. Он је додао да су нападачи вређали руске дипломате.

„Очигледно је да су изјаве председника Украјине Петра Порошенка на Минхенској конференцији о забрани руске заставе послужиле као сигнал за дејства националиста“, навео је Лукашевич.

Руски дипломата је истакао да Москва очекује реакцију Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини на погром у здању Руског центра за науку и културу.

„У вези с овом провокацијом и претњама обратили смо се Специјалној посматрачкој мисији ОЕБС-а са захтевом да оперативно одреагује на скандалозно испољавање агресивног национализма и да под хитно објави извештај о ономе што се догодило“, навео је Лукашевич, како би за ово варварство сазнале све државе-чланице ОЕБС-а“, рекао је Лукашевич.

Он је додао да Русија захтева од украјинских власти да званично осуде најновије акције националиста у Кијеву.

„Попустљивост према махнитом национализму је отишла предалеко. Следеће седмице почиње Парламентарна скупштина ОЕБС-а. Очекујемо да се посланици изјасне о овом догађају, утолико пре што је погром водио њихов колега – посланик Врховне раде Украјине из ’Радикалне партије’ Андреј Лозовој“, навео је Лукашевич.

Према његовим речима, на основу расположивих информација, Организација украјинских националиста планира да у недељу, 18. фебруара, запали Руски центар за науку и културу у Кијеву.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут