РТ: Захтеви ЕУ да Србија прихвати анти-руску политику је тужна и узнемирујућа - Лавров

19-02-2018 10:45:25 | | фото: © Alexey Filippov / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Захтеви ЕУ да земље Балкана изаберу између Запада или Русије су контрапродуктивне и само повећавају тензије на европском континенту, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за новинску српску новинску агенцију Бета.

"Украјини је стављена иста дилема која је на крају довела до слома у украјинском друштву и држави. Изазвала је државни удар и пораст радикализма, укључујући неонацисте, у унутрашњим политичким пословима земље", рекао је Лавров.

"Сада желе да увуку Балкан у ову исту игру, стављајући им да бирају - да ли су са Западом или са Русијом", упозорио је он.

Балкански план за ширење ЕУ предвиђа укључивање Србије и Црне Горе у блок до 2025. године ако земље испуне одређене услове. Између осталог, од Београда се тражи да нормализује односе са Приштином, а која је једнострано прогласила независност од Србије 2008. године, те да се спољна политика усклади са политиком ЕУ.

"Захтеви Европске уније да Србија прихвати анти-руску компоненту спољне политике блока је тужна и узнемирујућа", рекао је Лавров пре његове посете Београду.

"Овај приступ Брисела супротставља све наше заједничке изјаве након завршетка Хладног рата -да не треба јачати властиту безбедности на рачун других. То је оно што они покушавају да ураде, како сам рекао, радећи на интеграцији Балкана у политику раздвајања, политику окружења Русије војном инфраструктуром НАТО-а ", додао је Лавров.